A fi sau a nu fi fidel..aceasta este intrebarea (partea 1)

Subiectul problema al fidelitatii sau infidelitatii este unul amplu si complex, la fel ca implicatiile pe care le are alegerea infidelitatii in viata unui cuplu, a unei familii sau a unei societati…
Atentie! Acest articol nu poate surprinde toate fatetele fidelitatii sau ale ifidelitatii, nici toate motivatiile care duc la decizia de a fi fidel/a sau infidel/a.
La cabinet am lucrat si lucrez cu oameni fideli, infideli, cu oameni aflati in triunghiuri toxice amoroase (veti vedea de ce sunt toxice in alt articol) si cred ca fiecare in parte s-a simtit acceptat si primit intr-un spatiu de incredere, fara a fi judecat. In acelasi timp niciun om cu care am lucrat sau am discutat, care se afla in situatia de a fi infidel/a sau de a fi in rolul de amant/a sau in situatia de a accepta infidelitatea ocazionala, temporara sau permanenta a partenerului sau de viata, nu era impacat/a (congruent) cu aceste decizii sau mai binezis compromisuri, adesea motivul inceperii unei terapii era intocmai acest compromis. Fiecare isi dorea altceva (constient sau mai putin constient) dar nu avea resursele necesare (financiare, psiho-emotionale, cognitive) pentru a schimba situatia.
In concluzie! Sunt pentru fidelitate sau infidelitate? Raspunsul este DA! Hai sa clarific acum putin lucrurile!
Cine sunt infidelii?
Aici avem mai multe categorii despre care voi vorbi pe scurt:
1. Infidelii inchipuiti
Astia sunt infideli dintr-o convingere si culmea sunt fideli acestei convingeri pe care au inghitit-o fara a o digera. Ei au ”invatat” ca toate femeile e ”c—-” sau toti barbatii e”porci” si ca nu merita sa te implici prea mult in relatii. Ei au mai invatat ca daca te implici, te implici asa de ochii ei sau ai lui, ai lumii, ori pentru obtinerea diverselor beneficii, etc. In sinea lor ei raman fideli doar convingerii lor. Ei isi spun: In viata asta conteaza la final doar ce bagi in gura si ce tragi pe p—-si cam astea sunt valorile din viata lor.
Infidelii inchipuiti au in sinea lor un mare conflict, ei ar vrea o relatie de iubire curata doar ca atunci cand ar putea sa o aiba ei nu pot sa o creada (ei sunt fideli convingerii si doar pe aia o cred) si murdaresc relatia. In acest caz in umbra (in inconstient) se afla partea lui/ei care ar putea (teoretic) sa traiasca armonios dar in final nu mai au cu cine. Pot gasi pe cineva care vor accepta infidelitatile insa acestia vor fi perpetuu nefericiti cu infidelitatea lor cu tot, la fel ca si partenerii lor de viata care nu ”accepta” de fapt infidelitatea ci acestia invata sa traiasca cu ea. In viziunea mea acceptarea inseamna absenta suferintei.
2. Futalaii (pe toti ii cheama ”Futulica” indiferent daca sunt barbati sau femei)
Futulicii infideli blocati in diverse stadii de evolutie. Astia sunt aia care ard tot ce prind, pot fi single sau intr-o relatie.
EL (dar poate fi si o EA) jura ca ii este fidel sotiei/sotului, adica este fidel pentru ca el/a tot la ea/el se intoarce. Stiti voi aia care spun ca ea/el e veata lui, mama la copii lui si alealalte este si ele doar pentru sex, ca el/ea Futulica s-a hotarat, pe mama la copii o respecta si pe celelalte le respecta din cand in cand atunci cand sotia (mama/tata la copii) este la mare cu ai sai plozi.
Futulica poate fi recunoscut in mai multe stadii ale dezvoltarii sale, sunt variatiuni pe aceiasi tema:
Stadiul 1 de dezvoltare a lui Futulica
Futulica are jucarie!?
Coae daca vrei sa ai, arde tot ce prinzi! Asa suna propaganda mintii lor. Astia sunt baieteii ( si fetele intra in aceasta categorie pentru ca de cand fetele nu mai stiu ca sunt fete si vor si ele sa aiba oua, au imprumutat comportamentul de insamantare si perpetuare a speciei, adica ele ii vaneaza pe ei pentru sex si marcare de teritoriu) care pot avea varste cuprinse intre 15 si 65 de ani. Este corect si necesar pentru dezvoltarea masculinitatii (si fetele cu oua tot masculinitatea si-o dezvolta astfel) ca beieteii sa se indeletniceasca cu diverse activitati ce tin de jucarie pana la varsta de 30-32 de ani, si apoi se poate trece la un alt stadiu de dezvoltare. Un procent mare din acestia nu trec la urmatorul stadiu…o tin asa toata viata si sar direct la ultimele stadii (3 si 4, vezi mai jos).
Ei adesea se intalnesc cu alti baietei ca sa discute despre jucaria lor preferata. Si-au descoperit-o intamplator pe la varsta de un an cand mama lor mare le schimba scutecul si de atunci totul se invarte in jurul jucariei, ei/ele sunt blocati/te in diverse stadii de dezvoltare (nu intram in detalii ce vin din sfera psihanalizei) va explic in cuvinte simple asa: dupa marea descoperire toate activitatiile sunt menite sa le arate ca au o jucarie cu multi sateliti (nu stiu cum au inteles ca ba au, ba nu au jucarie, dar exista multe teorii) cu multe extensii, femeile (sau barbatii) tintite sunt extensii ale jucariei caci (futulicii nu iubesc femeile/barbatii) ei le au, le aduna si le insira numele (daca si-l amintesc, daca nu merg scrise si cu ”tate” sau ”cur misto”, “20 de cm”, in functie de dotarea victimei ) pe carnetele, sa se stie cine din grupul de baietei conduce si a marcat cele mai multe, cine a tintit mai sus sau mai jos. Este o chestie de mascul realizat, si unii se realizeaza cat pot ei de mult. Dupa ce nu mai pot, unii se trezesc …singuri si fara familii, pe unii ii deranjeaza pe altii nu…
Este si ceva pozitiv in asta! Sa stiti ca pe unii jucaria ii face sa faca afaceri, tot ca pe o extensie a jucariei lor. Ehhh dar varsta inaintata le va lua jucaria si atunci o viagra mica si o fetiscana tanara care sa ii iubesca sincer si dezinteresat (asa cum au iubit si ei candva fetele din lista) o sa le ofere iluzia ca inca o au.
Stadiul 2 de dezvoltare al lui Futulica
Futulica insurat(a)
Vine o zi cand Futulica are un moment de evrika in timp ce se afla la salon, la epilat si cica vrea relatie serioasa. Isi gaseste el o fata/baiat si se insoara frumusel cu ea/el, poate ca o/il iubeste sincer chiar, dar ce sa-i faci ca este greu sa nu imparti jucaria, este pacat de ea. Cand da de greu in relatie si lucrurile ar putea avansa, adica s-ar crea premisele unei relatii mature, statornice, caci da, in relatii este greu uneori (pentru ca te intalnesti cu toti demonii tai) si nu mai simte el/ea fluturasii in stomac, adrenalina si magia inceputului, nu mai simte ca este mare crai/craiasa si nostalgia trecutului i-o ia pe dinainte si iata ca se trezesteintr-o zi fara sa vrea si fara sa stie infidel/a.
Stadiul 3 de dezvoltare
Futulica nu prea mai poate!
Futulica vrea dar nu mai are cu ce, avantaj daca a facut bani la tinerete si si-a conservat jucaria din timp ca sa poata. Cum se poate conserva jucaria? Da, extensiile (masini, bani, case, etc.) pot tine loc de jucarie.
Pentru fete nu conteaza, daca sugar daddy are jucarie sau nu, lasa ca are carduri multe…
Daca Futulica este o EA atunci sa zicem ca are un avantaj, ea vrea, poate dar nu mai are cu cine, mai ales ca a ”incercat” tot orasul sau chiar mai multe orase in drumul sau catre maturizare, care abia acum incepe…sa speram ca i-a mai ramas ceva timp pentru asta…
Stadiul 4 de dezvoltare
Futulica se transforma!
Futulica a murit si in sfarsit sotia/sotul stie unde se afla acesta, orice suspiciune a incetat sa mai existe. Aici s-a incheiat sansa lui de a intelege ceva despre iubire, viata si relatii. Oare va invata in viata urmatoare?
3. Infidelul Spiritual
Dragii mei, am vazut multe circuri de relatii intre oameni ”spirituali” in care fiecare era ”liber” sa faca ce vrea cu cine vrea dar cica sa fie pe fata. Astia au inghitit de prin carti sau de pe la cursuri o mare galusca nemestecata si au ramas constipati cu ea. Galusca este un melanj format din convingeri spirituale care spun printre altele ca la un anumit nivel de evolutie spirituala este musai sa ii respecti libertatea alesului sau alesei si ca pe lista calitatilor tale de om evoluat spiritual iubirea neconditionata trebuie sa fie cap de lista, altfel esti ignorant, asa ca daca si-o trage cu altii/altele si tu esti de nestramutat in iubirea ta neconditionata ca deh de aia este neconditionata…ba chiar mai mult, tu esti nr. 1 daca te poti bucura pentru bucuria celuilalt, ce sa mai…gata esti iluminat/a si asta este ultima ta reincarnare (exagerez putin asa ca sa fie mai clar ridicolul situatiei, poate se prind niste “spirituali”, dar nu nutresc sperante prea mari, daca citesc asta vor spune ca nu-i vorba despre ei, deci iluzia lor este in siguranta, dar poate totusi!?).
Realitatea este ca pe aceasta planeta avem un numar limitat de oameni cu adevarat iluminati, multi sunt in drumul spre…pe un nivel sau altul, dar iluminati au fost si sunt putini. Despre iluminare promit ca voi scrie curand, cand va veni momentul…
Da, mai da! Astia ”spritualii” se inseala ca chiorii pe fata, in relatiile lor stabile, pline de iubire, de 3 luni…da, am zis bine ”ca chiorii” pentru ca ei nu vad nimic din ceea ce fac, dar se mint frumos, cred ca de la galusca cea mare, nedigerata li se trage…
Sunt spiritual/a mai ignorantule (si fara sa stiu cum iata teoriile astea spirituale mi-au picat manusa) si pot acum sa imi spun ca este ok ca eu nu pot sa imi tin picioarele impreuna cand vad un tip misto si este si mai ok ca el, iubitul meu, sufletul pereche pe care l-am gasit acum 3 luni, nu poate sa si-o tina in pantaloni cand nu este langa mine, de fapt asa spun si unii lideri spirituali (nu i-am studiat atent) am vazut eu intr-o singura lucrare de-a lor sau intr-un citat pe facebook si am inteles tot, asa spun ei ca iubirea inseamna libertate. Si eu am nevoie sa cresc spiritual si eu vreau sa am experiente multe ca sa ma cunosc pe mine si pe sexualitatea mea, si asta voi face, 50 de ani de acum incolo sau cat m-o tine…
Bullshit! Descrierea de mai sus se poate traduce in felul urmator: Viata mea a fost nasoala si drept urmare prin diverse imprejurari am ajuns sa fiu incapabil/incapabila sa cred in ceva frumos, incapabil/a sa imi iau un angajament fata de mine insami (deci fata de altcineva nici nu poate fi vorba, de familie nici atat) si sunt prea fragil/a pentru a vedea adevarul despre mine insami, dar iata ca am gasit o modalitate mai spirituala sa ma mint pe mine, un mecanism de aparare perfect.
Daca ati vedea ce maestrii ai iluziei sunt unii spirituali v-ati face cruce, este ceva impresionant, mintea omului este ceva extrem de agil si pervers in a ne tine departe de adevar.
4. Infidelul de ocazie
Astia saracii au niste scapari! ”mici accidente” ocazionale (ciclice uneori) ale mecanismelor de aparare si au tot felul de ”accidente” la locul de munca sau la team building. Intamplator s-au trezit cu limba in gura managerului de proiect sau au aterizat in camera nepotrivita a secretarei. Ei au din cand in cand astfel de ocazii pe care vor sa le uite a doua zi si traiesc cu stresul zilnic ca intr-o zi totul se va afla.
Daca se va afla jura si isi jura ca va fi ultima data, nu va mai face, pe bune? Eu sunt sigura ca da!
5. Infidelul nefericit
Infidelul nefericit/a isi cauta fericirea in bratele unei amante. Acesta are o relatie mai statornica cu amanta/amantul, poate chiar la fel de statornica precum relatia cu sotia/sotul. El este foarte nefericit in casnicie si ea, amata este pansamentul lui. El de fapt nu o iubeste pe sotie deloc, intre ei nu mai este nimic si el sta cu ea din obligatie dar intr-o zi el o va parasi si se va insura cu pansamentul, adica cu amanta. Asta este povestea pe care i-o spune ei/lui necontenit ori de cate ori risca sa ramana fara pansament. In aceasta situatie deznodamantul este nasol pentru toate partile. Partenerul oficial inghite minciuna fortat, amanta la fel, si el nefericitul, in imaturitatea lui nu se poate hotari ce sa faca cu viata lui. Ele (ghimpele si pansamentul) sunt incapabile sa ia o decizie si traiesc mintindu-se. Sotia se minte ca el va incheia cu curva aia nasoala odata si amanta se minte si jura ca intr-o zi ea o sa se transforme in ghimpe, strange din dinti si viseaza ca intr-o zi va putea face concediul sau Craciunul impreuna cu nefericitul.
In rare cazuri infidelul nefericit reuseste sa se decida, divorteaza si se casatoreste cu fosta amanta si curand va reintra in acelasi joc. Omului ii trebuie pansamnet, pentru ca sursa nefericirii lui este in esenta propria sa alienare sufleteasca.
6. Infidelul intelept
Acesta este intelept/inteleapta pentru ca dupa ce calca stramb analizeaza toate motivele pentru care a ajuns in situatia asta si reuseste sa invete din greselile trecutului, maturizandu-se, acesta corecteaza impreuna cu partenerul de viata acele aspecte ce au vulnerabilizat relatia lor. El foloseste aceasta situatie pentru a se dezvolta.
El nu repeta greseala si depune eforturi pentru a castiga increderea si intimitatea in relatia de cuplu. Acestia sunt mai rari si de regula sunt oameni inteligenti, educati, adesea au o capacitate mai mare de reflectare si introspectie. Multi dintre ei merg la cursuri de autocunoastere si dezvoltare personala, cautand sa se inteleaga si sa se cunoasca pe ei insisi.
In concluzie! Sunt pentru fidelitate sau infidelitate? Raspunsul este DA!
Carmen Grigoras Nitescu
P.S. Citeste curand si partea a doua a articolului pentru a intelege!
Voi ce categorii ati mai vazut? Lasati un comentariu, voi ce credeti?

Scroll to Top